Mire jó a levendula? I. rész

A levendula egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Nézzük mire is használható ez a jogosan népszerű növény! 

Az I. világháborúban kórházakban használták az illóolaját.Gyakran használják más növényekkel együtt az aromaterápiában. A levendulavirágokkal töltött pánácska segíti az alvást és az ellazulást. Nyugtató teakeverékekben szintén megtalálható. Egy 2010-ben publikált tanulmány szerint magas linalool és linalil-acetát tartalmú illóolaj kapszulázott formában jelentősen hatékonynak bizonyult a szorongás és az ahhoz kapcsolódó alvászavarok kezelésében. 

Levendula tea készítése

  • Közvetlen fogyasztásra készíthető forrázattal is és rövid ideig tartó főzettel is. Fontos az edényt fedni, hogy az illóolaj ne távozzon el.
  • Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat.
  • Migrén elleni tea: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesítünk.
  • Légutakra: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta 3szor egy csészével.
  • A nyugalomért: 3-4 teáskanál szárított levendulavirágot leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.
  • Alvászavar, idegesség ellen: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Az esti órákban, lefekvés előtt igyunk belőle. 1-2 csészével.
  • Idegeskedésből, stresszből, lelki problémákból származó gyomorfájásra: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzunk le csészényi vízzel, hagyjuk 10 percig lefödve, majd szűrjük le. Étkezések után fogyasszuk. A levendulával együtt más emésztésjavító növényeket is használhatunk.

Levendulalolaj a párologtatóba

A levendulaolaj párologtatása megnyugvás, a feszültségcsillapítás eszköze lehet. A levendulaolajt vegyíthetjük citromfű és eukaliptuszolajjal. Pár csepp olaját párologtató lámpába vagy vízzel teli tálkába csöppentünk, és a fűtőtestre teszünk. (fejfájás, alacsony vérnyomás). 

Levendula fürdő levendulaolajból

A levendulaolaj nyugtató hatású. Különleges tulajdonsága, hogy az ideges embert megnyugtatja, ha kimerült, vitalizálja.Ha levendulaolajból készítenénk fürdőt, fontos, hogy az olaj egyenletesen eloszoljon a vízben, ne csak a víz felszínén ússzon. Ehhez használható tej és méz, kikevert tojás, tejszín, mint természetes emulgálószerek.

Az így készült fürdő: 1 teáskanál levendulaolajat összekeverünk 2 tojás sárgával, egy pohár tejszínnel vagy tejjel, 2 evőkanál mézzel, ugyanennyi sóval, majd a fürdővízhez adjuk. Jó félóra alatt jut az illóolaj a bőrön át a szervezetbe. Ez a fürdő alkalmas menstruációs panaszok enyhítésére, migrén kezelésre.

Levendula üdítő

A levendula virágját (10 szálról lecsupaszítva) forrázzuk le cukorsziruppal és hagyjuk állni egy órát. Ezután szűrjük le és ízlés szerinti frissen csavart citromlével savanyítsuk. Tapasztalatunk szerint a cukorsziruphoz elegendő az 5dkg/l cukormennyiség. Megbolondíthatjuk a menta ízével: friss menta leveleit forrázzuk le, és hagyjuk állni, míg ázik a levendula. Amikor a cukorszirupos levendulát felhígítjuk, akkor összeönthetjük ezeket. Szénsavas és szénsavmentes ásványvízzel is nagyon finom. A kancsóba áztassunk levendulaszárat, levendulavirágot, mentaleveleket.

Provance fűszerkevéréknek is kiváló

Hozzávalók: 3 teáskanál kakukkfű, 1 teáskanál citromfű, 2 teáskanál rozmaring, 2 teáskanál zsálya, 3 teáskanál oregánó, 2 teáskanál levendula, 2 teáskanál borsikafű, 1 teáskanál édeskömény

Elkészítése: Keverje össze a szárított összetevőket. Jól zárható sötét üvegben, vagy tartályban tárolja! A Provence levendulás gyógynövénykeverék jól megy a hal-, hús-, zöldség ételekhez is.

Levendula vaj:

Hozzávalók: 250 g vaj, tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 4 teáskanál levendulavirág, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál snidling, só, bors. Elkészítése: a puha vajat összekeverjük az apróra vágott összetevőkkel.

Levendulás méz házilag

Hozzávalók: 1 üveg méz, 8 levendula ág. Elkészítése: melegítsük fel együtt az üveg mézet és a levendulavirágot, majd hagyjuk kihűlni.

Levendula fagylalt

Hozzávalók: 400 ml tejszín, 4 levendula virág, 3 tojássárgája, 20 dkg cukor, 2 evőkanál levendula méz.

Elkészítése: a tojássárgáját és a cukrot keverje el. 200 ml tejszínt forraljuk fel, majd hűlés közben 5 percre hagyjuk benne állni a levendulavirágot. Ismét forraljuk, majd szűrjük le, adjuk hozzá a tejszínt és a cukros tojássárgáját, majd a levendula mézet. Krémesre keverjük, hűtjük.

Levendulás olívaolaj házilag

Hozzávalók: 500 ml extra szűz olívaolaj, 4 szál kakukkfű, citrom, friss levendula. Elkészítése: Az olajba tegye bele a gyógynövényeket és 3-4 hétig sötét helyen érlelje! Jól illik grillezett halhoz és húsokhoz.

Szárított levendula

A jellegzetes lila színű virágok kinyílása után szárával együtt vágjuk le a levendulát. A levendulaszálakat csokorba kötve, buzogány formában összefonva vagy koszorúként összefűzve még hetekig élvezhetjük látványát és kellemes, üdítő illatát.

Forrás: wikipedia, tihanyilevendulapalanta.hu

Szerkesztette: Szabó Nelli / 2016.06.23.